Syarat-Syarat Visa Umrah

DOKUMEN YANG DIPERLUKAN UNTUK PERMOHONAN VISA:-
1.     Passport Antarabangsa dengan :-
2.     Tempoh sah laku melebihi 6bulan keatas.
3.     Melebihi 4 muka surat kosong.
4.     4 Keping Gambar terbaru berlatar belakang warna putih:-
5.     Saiz gambar 4cm lebar & 6cm panjang.
6.     Wanita – Bertudung Gelap / Hitam
7.     Lelaki- Tidak bersongkok/berkopiah/bertopi.
8.     Zoom muka 80%
9.     Dokumen Pengesahan Mahram.
10.  Suami isteri :- Sijil Nikah & Ic Suami
11.  Anak perempuan:- Sijil Lahir & Ic Ayah
12.  Anak Lelaki <18 :-="" font="" lahir="" sijil="">
13.  Adik Beradik :- Sijil Lahir
14.  Bersama Mertua :- Sijil Lahir Suami/Isteri
15.  Tanpa Mahram :- Sijil Nikah/Sijil Lahir adik lelaki/anak lelaki umur  >18tahun.
16.  Salinan Kad Pengenalan.
17.  Buku Suntikan Meniggococal meningitis/ ACYW 135

VISA UMRAH WARGA ASING
1.     Tempoh Sah laku Passport & permit kerja hendaklah lebih 6bulan keatas.
2.     Nama didalam Passport mestila ada nama bapa.                                                                         (             Jika tidak ada , dikehendaki membuat indorsement nama)
3.     Passport mesti mempunyai cop multiple entry .



Syarat baru yang dikenakan oleh Kedutaan Arab Saudi (9 April 2013) 

Surat beranak : Cop pengesahan JPN TERDEKAT 
Surat Nikah / Kad Nikah : Cop pengesahan JABATAN AGAMA ISLAM TERDEKAT 
Kemudian, Kedua2 Dokumen Dibawa Ke Wisma Putra , Utk Pengesahan Terakhir. 

Harap Maklum. 

No comments:

Post a Comment